Słodkim zmarszczkom powiedz stanowcze nie!



Jeśli myślisz, że od słodyczy utyjesz i dostaniesz próchnicy, to oczywiście masz rację. Nie jest to jednak kompletna lista spustoszeń jakie cukier zasieje w twoim organizmie.

Badania naukowe dowodzą, że cukier a dokładnie glukoza niszczy kolagen. Cząsteczki glukozy przyczepiają się do cząsteczek kolagenu i skracają ich żywotność. Proces ten nazywany jest glikacją. Skutek dla skóry? Starzenie się - utrata jędrności skóry, zwiotczenia i zmarszczki.

Ta sama reakcja zachodzi po spożywaniu węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym, które podczas trawienia przekształcają się w glukozę. Dla zachowania młodości, najlepsza jest więc dieta bogata w przeciwutleniacze, białko, węglowodany o niskim indeksie glikemicznym oraz zdrowe tłuszcze.

W walce z glikacją, wspomaga nas więc odpowiednia dieta oraz pielęgnacja kosmetyczna, zwłaszcza peptydy, szczególnie ten nazwany karnozyną. Jest to jeden ze współczesnych eliksirów młodości. Udowodniono, że karnozyna odwraca procesy starzenia - przedłuża życie komórek, przedłużając odstępy między ich podziałami. Szukajcie jej w swoich kosmetykach oraz suplementach diety.


Kasia Pętlak